Főoldal / Kupidó hírei / Az 5 szeretetnyelv

Az 5 szeretetnyelv

A szeretetről, a szerelemről és arról, hogy nem mindig beszélünk egy nyelvet.

Szia! A Ladiesandgentlemen társkereső oldalára érkeztél. Szinte biztosan nem véletlenül és hidd el, itt a legjobb helyen vagy. Korrekt, őszinte, megbízható, ellenőrzött profillal rendelkező társkeresők várnak rád, és egy egyedülálló, szakemberek által kifejlesztett algoritmus segíti az IGAZI megtalálását. Keresd nálunk életed párját! CSATLAKOZZ!

 

Amikor beleszeretünk valakibe, akkor látszólag minden olyan széppé és egyszerűvé válik. Az egymás iránti érzelmeinket az összes lehetséges módon igyekszünk kifejezni, de minden különösebb erőlködés nélkül tesszük ezt, hiszen a szeretett lényt szeretnénk elhalmozni mindennel.

A bókok, az ajándékok, a segítő jelenlétünk, a simogatások, az ölelések, a csókok és az együtt töltött idő „átadása” egyértelmű és csak úgy jön belőlünk, egyáltalán nem kell gondolkodnunk rajta vagy megerőltetnünk magunkat emiatt. Ezek a dolgok szinte maguktól mennek és a szerelmesek ontják egymás felé a jeleket, amik megmutatják az érzéseiket.

Igen ám, de ha a pár tényleg egymásra talált, és hosszabb ideig együtt marad, abban az időszakban is, amikor a „rózsaszín köd” már oszlani kezd vagy akár teljesen el is tűnik, amikor a szerelem mély kötödéssé, szeretetté alakul át és a párkapcsolat fenntartása már több törődést, odafigyelést valamint tudatos szándékot igényel, akkor a fentiekben felsorolt jelek megritkulnak, rosszabb esetben egyes elemei el is tűnnek a színről.

 

De mi történik ilyenkor a felekkel?

 

Úgy érezhetik, hogy a másik már nem szereti őket.

 

És mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel?

 

(Már ha egyáltalán szeretnénk kezdeni vele valamit... Mert azt itt a zárójelen belül jegyezném meg, hogy a kapcsolatok jó része ebben a szakaszban véget is ér.)

A szerelem korai szakaszában történő, minden részletre kiterjedő szeretet megnyilvánulások özöne már nem hozható vissza, de a tudatos törekvéseket tehetünk arra, hogy szeretett párunkat biztosítsuk érzelmeink rendületlen voltáról.

A törekvéseinket abban az esetben fogja siker koronázni, ha ezúttal félreteszünk minden korábbi beidegződést, egoista agyalást és odafigyelünk a partnerünk (vissza)jelzéseire. Itt lesz jelentősége annak, hogy egy nyelvet beszélünk-e.

Ahogy a szavakkal beszélt nyelveknél, ugyanúgy a szeretet nyelvén kommunikálva is lehet igencsak félreérteni vagy egyáltalán nem megérteni egymást.

A szeretetnyelvek típusait Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő és házassági tanácsadó foglalta átlátható és könnyen értelmezhető rendszerbe és több könyvében sok oldalon át olvashatunk a téma részleteiről.

Az ő meghatározása szerint 5 szeretetnyelv létezik, amelyeket jól használva és jól értelmezve közelebb kerülhetünk a boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolat megvalósításához.

 

Az 5 szeretetnyelv a következő:

 

Minőségi együtt töltött idő (Elsősorban nem a közös tévézést jelenti, hanem azt, amikor a pár mindkét tagja egyenlően jelen van a szituációban és egymásra figyelnek. Lehet akár beszélgetni is.)

Testi érintés (Ebbe a pontba nem csak a szexuális együttléteket kell beleérteni, hanem minden olyan érintkezést, amelynek testi vonzata van. Simogatás, masszázs, ölelés, egymás kezének fogása séta közben, stb.)

Ajándékok (Ezt azt hiszem nem kell magyarázni, bár ide tartoznak a nem tárgyi dolgok is, hiszen az időnk és a jelenlétünk is lehet ajándék a másiknak, vagy akár egy közösen megélt élmény is.)

Elismerő szavak (Ide tartoznak a bókok, a kedves, szép szavak, a dicséret, a biztatás, a támogató pozitív gondolatok, stb.)

Szívességek (Itt sem óriási dolgokra kell gondolni. Lehet, hogy csak a szemetet kéne kivinni néha magunktól vagy elintézni a csekkbefizetést és kedvesünk máris boldogabban fog mosolyogni, mert érzi, hogy szeretjük.)

 

Figyeljük meg, hogy a társunk melyik dologra hogyan reagál, és rá fogunk jönni, hogy neki mi az elsődleges szeretetnyelve. Ez nem azt jelenti, hogy a többi négyet nem lehet gyakorolni vele, csak annyit jelent, hogy az öt közül neki melyik a legmeghatározóbb. Bátrabb párok meg is beszélhetik a témát, ami talán a legjobb megoldás, ha biztosra szeretnének menni a pozitív eredményeket illetően.

 

Szeretnéd mielőbb „gyakorolni” valakin az előbb elolvasottakat, de még nincs párod? Regisztrálj egy profilt magadnak és találd meg a társad a segítségünkkel akár már ma!

 

Szeretettel várunk!

 

Ladies&Gentlemen